Chinese economie zal volgens Roger Horn mogelijk hard landen

By 14 januari 2016Roger Horn
Roger Horn Apollolaan vastgoed

Er bestaan een risico op een harde landing van de Chinese economie. Dat stelt onder andere Roger Horn van MacKay Shields, die daarmee aangeeft het eens te zijn met bijvoorbeeld Willem Buiter. De economische groei in China ligt rond de 4% per jaar, terwijl het land zelf aangeeft dat dit 7% per jaar zou zijn. Dit verschil kan leiden tot een harde landing, waar we ook in het Westen last van zullen krijgen.

Eens met Willem Buiter van Citigroup

Roger Horn is niet de enige die waarschuwt voor een mogelijke harde landing van de Chinese economie, ook Willem Buiter gaf dit onafhankelijk van hem aan. Hij geldt als hoofdeconoom van het Amerikaanse financiƫle concern Citigroup. In een gesprek met het Financieele Dagblad gaf hij aan dat de Chinese economie wel eens hard zou kunnen landen. De positieve berichten die we de laatste tijd hebben gezien lijken op weinig gebaseerd, waardoor beleggers nu de klappen op dienen te vangen.

Stoppen sloegen al twee keer door

Volgens Buiter sloegen de stoppen begin januari al twee keer eerder door op de Chinese aandelenmarkten. Dat heeft er wereldwijd toe geleid dat beleggers hun aandelen verkocht hebben, waardoor de koersen daalden. China staat er veel slechter voor dan tot nu toe werd aangenomen. Dat kan betekenen dat de winsten van bedrijven in Europa en Amerika onder druk komen te staan. In dat geval zullen we nog wel even last houden van de dalende koersen, uiteraard houdt Roger Horn dat als analist van de opkomende markten bij MacKay Shields goed in de gaten.