Overheden camoufleren $800 miljard aan schulden opkomende landen

By 7 januari 2016Roger Horn
Roger Horn Faas vastgoed

De opkomende markten zijn bezig met een come-back na hun slechte resultaten van de afgelopen jaren. Analisten zoals Roger Horn bij MacKay Shields geven al weer enige tijd aan dat het een goed idee is om daar weer in te investeren. Toch lijken de problemen nog niet helemaal van de baan, onder andere omdat overheden een flinke schuld uit de boeken lijken te willen houden.

Quasi sovereign bonds

Het gaat om zo’n $800 miljard aan schuldpapier, die zij niet noemen op de balansen en daarmee proberen te camoufleren. Zij hebben er uiteraard een belang bij dat de economische situatie in de opkomende landen verbetert, het helpt dan niet wanneer er flinks schulden bestaan. De Financial Times deed onderzoek naar de balansen van de verschillende overheden en kwam er op die manier toch achter. Het is nog niet duidelijk hoe dat van invloed zal zijn op de ontwikkeling van de koersen in die landen.

Roger Horn bij MacKay Shields

Roger Horn houdt de zaak als analist bij MacKay Shields goed in de gaten. Het gaat volgens hem om quasi sovereign bonds in dollars en andere harde valuta. De waarde daarvan is flink gestegen ten opzichte van het officiële schuldpapier van overheden in de regio. Dat betekent dat de schulden in de praktijk een stuk zwaarder uit kunnen vallen, vandaar dat overheden de schuldpapieren lijken te willen verbergen. De matige economische situatie in de opkomende landen krijgt op die manier een flinke nasleep, waar eigenlijk niemand op zit te wachten.